Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ - ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ

                  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΤΗΣ  ΑΝΤΙΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗΣ  ΚΙΝΗΣΗΣ

Η ΑΝΤΙΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ  ΚΙΝΗΣΗ  ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΕΙ  ΤΟ  ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ  ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ  ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ  - ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ, ΗΤΟΙ  ΤΟΥ  ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ 25 ΜΕΛΩΝ  ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ  ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ.

------------------------------------------------------------------------------------------------------    


Ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα...

Στις 26 Μαρτίου 2004 υπογράφηκε στη Βαρκελώνη η ιδρυτική διακήρυξη για την ίδρυση ενός νέου ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας (Ε.Ε.Σ.).

Δημοκρατικά πολιτικά κόμματα μέσα από τα οποία εκφράζονται, έθνη τα οποία δεν έχουν χειραφετηθεί εθνικά με την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους όπως οι Καταλανοί στην Ισπανία, οι Σκωτσέζοι ή οι Ουαλλοί στη Μεγάλη Βρετανία, λαοί και έθνη Περιφερειών των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως οι Κορσικανοί στη Γαλλία, οι Βενετοί στην Ιταλία, αλλά και εθνικές μειονότητες των κρατών και των Περιφερειών όπως οι Λιθουανοί στην Πολωνία ή οι Σλοβένοι στην Ιταλία αποφάσισαν μέσα από έναν κοινό ευρωπαϊκό κομματικό φορέα να ενώσουν τη φωνή τους, βάζοντας τη δική τους πινελιά στη διαμόρφωση του κοινού ευρωπαϊκού μας σπιτιού.

Οι εκπρόσωποι αυτών των κομμάτων συνεργάζονταν μέχρι σήμερα ως Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και με την Ομάδα των Πρασίνων συγκροτώντας την τέταρτη από άποψη αριθμητικής δύναμης Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μέλος αυτής της ευρωπαϊκής οικογένειας είναι από το 2000 το Ουράνιο Τόξο και φυσικά ιδρυτικό μέλος του νέου κόμματος.

Στην Ευρώπη, τη δική μας μεγάλη πατρίδα πραγματοποιείται μία συνεχής διαδικασία ενοποίησης μέσα σε ένα ειρηνικό δημοκρατικό πλαίσιο πολιτικής άμιλλας και συνεργασίας. Μια διαδικασία ενοποίησης που δεν συντελείται απλά και μόνο με τη γεωγραφική – πολιτική διεύρυνση της Ένωσης με νέα κράτη μέλη αλλά και με σημαντικές πρωτοβουλίες στο εσωτερικό της όπως η υιοθέτηση ελπίζουμε του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

Απαραίτητη προϋπόθεση και ακρογωνιαίος λίθος για την ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι η θέληση των πολιτών και των κυβερνήσεων σε κάθε κράτος μέλος να συμβάλουν και να εργαστούν για την ευρωπαϊκή ιδέα. Αυτό πρέπει να ισχύει και στη χώρα μας όχι μόνο σε επίπεδο διακηρύξεων αλλά και σε επίπεδο πολιτικής πρακτικής.

Στη Βαρκελώνη αποφασίσθηκε η Ε.Ε.Σ. να συμμετέχει στις ευρωπαϊκές εκλογές στις 13 Ιούνίου 2004 με κοινό πολιτικό μανιφέστο, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε κόμμα μέλος να διαμορφώσει θέσεις σύμφωνες με τη πολιτική φιλοσοφία που αυτό εκφράζει και προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας.

Το Ουράνιο Τόξο ως τμήμα του νέου Ευρωπαϊκού Κόμματος Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, συμμετέχει στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με σύνθημα Ενότητα μέσα από τη Διαφορετικότητα. Με ψηφοδέλτιο όπου Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες με διαφορετικές πολιτιστικές, γλωσσικές, θρησκευτικές, εθνοτικές ή εθνικές καταβολές, με αίσθημα αλληλεγγύης επιθυμούν να συμβάλλουν όχι μόνο στη διαδικασία ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά και στην ανάπτυξη της πολιτικής δημοκρατίας, τον περαιτέρω εξευρωπαϊσμό και ευρύτερο εκδημοκρατισμό της χώρας μας.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ  ΤΟΞΟΥ





ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ - ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ

         ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ  ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ  
                       ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ  ΙΟΥΝΙΟΣ 2004


Ανεξαρτησία, Κοινωνική δικαιοσύνη, Επικουρικότητα

Προς μια Ευρώπη της διαφορετικότητας

Η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία υποστηρίζει τα δικαιώματα των εθνών δίχως κράτος, των λαών των Περιφερειών των κρατών της Ε.Ε. στα πλαίσια της δημοκρατικής νομιμότητας. Για να εκπληρωθούν τα ιστορικά τους δίκαια, η ισότιμη θέση των πολιτών τους στη κοινωνία και η οικονομική τους πρόοδος είναι απαραίτητη η πλήρης εκπροσώπησή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η πλήρης εκπροσώπησή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο προϋποθέτει τον πλήρη σεβασμό και την ισοτιμία τους σε κρατικό επίπεδο στις χώρες της Ε.Ε. στις οποίες δεν απολαμβάνουν ανάλογου status. Σε ότι αφορά την Ελλάδα η αναγνώριση της ιδιαίτερης ταυτότητας (εθνοτικής ή γλωσσικής ή πολιτιστικής) των εθνικά Μακεδόνων, των Τούρκων, των Βλάχων, των Αρβανιτών των Πομάκων, των Ρομά και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των πολιτών που την εκφράζουν είναι απαραίτητη προϋπόθεση στην πορεία του ευρύτερου εκδημοκρατισμού και εξευρωπαϊσμού της χώρας.

Αγωνιζόμαστε για την καλύτερη εκπροσώπηση των Περιφερειών και των λαών τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στοχεύουμε σε δύο μέτωπα. Οι εκπρόσωποί μας έχουν δεσμευθεί να προωθούν δημοκρατικές πολιτικές για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών στη κοινωνία, τη καλυτέρευση της ποιότητας ζωής και την δίκαιη αναδιανομή του πλούτου. Επίσης ως πρώτη προτεραιότητα θέτουμε την αρχή της αειφόρου ανάπτυξης η οποία πρέπει να αποτελεί την κινητήρια δύναμη για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των πολιτών ώστε να διαβιούν σε ένα καθαρότερο περιβάλλον. Η ιδεολογία μας βασίζεται στην επιθυμία και θέληση των πολιτών να οικοδομήσουν έναν κόσμο καλύτερο για τις σημερινές αλλά και τις επόμενες γενιές. Επιθυμούμε να έχουμε για τους λαούς των περιοχών μας ανάλογο επίπεδο αντιπροσώπευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αυτό που συνταγματικά απολαμβάνουν τα κράτη σε αυτήν, ώστε να συμμετέχουμε ενεργά στις αποφάσεις από τις οποίες εξαρτάται το μέλλον μας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο λειτουργούμε πολιτικά, πέρα από το επίπεδο του κράτους, σε περιφερειακό και εθνοτικό επίπεδο, αγωνιζόμενοι για ισχυρή και ανάλογη εκπροσώπηση των εθνών χωρίς κράτος, των Περιφερειών και των λαών της Ευρώπης σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης.

Η περίοδος του ανεξάρτητου παραδοσιακού εθνικού κράτους ανήκει στο παρελθόν. Διαφωνούμε όμως με την ιδέα μιας μονολιθικής Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη δύναμη συγκεντρωμένη στα χέρια των λίγων, ισχυρών και μεγάλων πληθυσμιακά κρατών μελών. Η πρόκληση σήμερα είναι να επιτύχουμε ευρύτερη συμμετοχή για όλους τους λαούς στα πολιτικά πράγματα. Η πολιτική αποκέντρωση, η αυτοδιαχείριση ως προτεραιότητα και η αναγνώριση των ιδιαίτερων ταυτοτήτων, αποτελούν τις φυσικές συνιστώσες του πολιτικού μας αγώνα.

Πολιτικές αποκέντρωσης και διάχυσης της εξουσίας στις Περιφέρειες πρέπει να είναι βασική πολιτική επιλογή σε εθνικο-κρατικό επίπεδο. Σε ότι αφορά την Ελλάδα θεωρούμε απαραίτητη την εισαγωγή του 3ου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αντίστοιχη ίδρυση-θεσμοθέτηση Περιφερειακών οργάνων αυτοδιοίκησης με αιρετό Περιφερειάρχη και Περιφερειακό Κοινοβούλιο με δυνατότητα να νομοθετεί για ζητήματα που αφορούν την Περιφέρεια, καθώς επίσης και διεύρυνση αρμοδιοτήτων του 1ου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης δυνατότητα οικονομικής αυτο-διαχείρισης σε περιφερειακό επίπεδο. Τα παραπάνω, μαζί με άλλα μέτρα προς την ίδια κατεύθυνση, θα έχουν ως αποτέλεσμα την αλλαγή του διαχειριστικού – συγκεντρωτικού χαρακτήρα τουσ Αθηνο-κεντρικού κράτους όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Θα δοθεί έτσι το ερέθισμα για ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών των Περιφερειών στα πολιτικά πράγματα και τις υποθέσεις που αφορούν την ευρύτερη περιοχή τους και τη σταδιακή απεξάρτηση των Περιφερειών από τη κεντρική εξουσία.

Η Ε.Ε.Σ. αποτελείται από πολιτικούς φορείς εθνών δίχως κράτος, εθνικών μειονοτήτων και περιφερειακών οντοτήτων, με ισχυρό αίσθημα της ιδιαίτερης ταυτότητάς τους ως λαοί, που επιθυμούν να έχουν τη δική τους φωνή στην Ευρώπη.

Τα μέλη μας είναι:

Bloque Nacionalista Galego
Chunta Aragonesista
Esquerra Republicana de Catalunya
Eusko Alkartasuna
Fryske Nasjonale Partij
Liberta Emiliana-Nazione Emilia
Liga Fronte Veneto
Ligue Savoisienne
Lithuanian Polish People's Party
Mebbyon Kernow
Mouvement Region Savoie
Partei der Deutscsprachigen Belgier
Partido Andalucista
Partit Occitan
Partito Sardo d'Azione
Partitu di a Nazione Corsa
Plaid Cymru-the Party of Wales
Vinozhito-Ουράνιο Τόξο- Rainbow
Scottish National Party,
Silesian Autonomy Movement
Slovenska Skupnost
Spirit
Union Democratique Bretonne
Union du Peuple Alsacien
Union fur Sudtirol
Union Valdotaine
Unitat Catalana

Μέλη παρατηρητές είναι τα κόμματα:

Hungarian Federalist Party
Moravian Democratic Party
Partido Nacionalista Vasco,
Partit Socialista de Mallorca i Menorca-Entesa Nacionalista,
Transilvanian Party

Την περίοδο 1999-2004 εννέα (9) Ευρωβουλευτές της Ομάδος Ε.Ε.Σ. (Σκωτσέζοι, Ουαλλοί, Φλαμανδοί, Βάσκοι, Γαλλικανοί, Καταλάνοι, Ανδαλουσιανοί) δούλεψαν σκληρά στο Ευρωκοινοβούλιο. Σε κοινοβουλευτική συμμαχία με τους Πράσινους εγκαθιδρύσαμε μια ιδιαίτερη παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με τη δική σας ψήφο θα εξακολουθούμε να θέτουμε τα παρακάτω ζητήματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

α) Οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να απλοποιηθούν και να εκδημοκρατιστούν ακόμη περισσότερο σε διπλή κατεύθυνση: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (με απευθείας εκλογή των Ευρωπαίων πολιτών) και Σύγκλητο (αποτελούμενη από αντιπροσώπους Περιφερειών και Αυτοδιαχειριζόμενων Περιοχών). Η Σύγκλητος αυτή ως τμήμα του Κοινοβουλίου μαζί με τον διάδοχο θεσμό του Συμβουλίου, θα νομοθετεί συν-αποφασίζοντας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Κοινοβούλιο θα ορίζει την Επιτροπή έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να εγείρει και ζητήματα εσωτερικών διαδικασιών. Αυτή η διάρθρωση θα δώσει την ευχέρεια για εσωτερική διεύρυνση της Ένωσης δια μέσου του δικαιώματος στον αυτοκαθαρισμό. Επίσης η Ε.Ε.Σ. υποστηρίζει την ισότιμη συμμετοχή των περιφερειακών κυβερνήσεων στο Συμβούλιο Υπουργών καθώς επίσης και τη συμμετοχή αντιπροσώπων των Περιοχών και Περιφερειών μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

β) Συνταγματική Πολυφωνία. Στα διαφορετικά επίπεδα κυβερνητικής εκπροσώπησης Ε.Ε., Κράτη, Αυτοδιοικούμενες Περιφέρειες, Περιοχές, Δήμοι κλπ. θα πρέπει να αντιστοιχούν ανάλογα επίπεδα ισότιμης συνεργασίας, χωρίς αυστηρή τήρηση των σχέσεων ιεραρχίας σε κρατικό επίπεδο, σε ένα ενιαίο δίκτυο διακυβέρνησης.

γ) Όλες οι γλώσσες πρέπει να αναγνωρίζονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο χωρίς τεχνητούς διαχωρισμούς ανάμεσα στις επίσημες κρατικές γλώσσες και τις άλλες. Η Ε.Ε.Σ. αγωνίζεται και θα συνεχίσει τον αγώνα για την ουσιαστική κατοχύρωση της πολιτιστικής και γλωσσικής διαφορετικότητας και την ισοτιμία όλων των γλωσσών της Ευρώπης. Για το σκοπό αυτό η Ε.Ε.Σ. θα δουλέψει για την εγκαθίδρυση ανάλογων θεσμών και οργάνων στην Ε.Ε. καθώς επίσης και για την χρηματοδότηση αυτών για την προώθηση, καλλιέργεια αλλά και την ισότιμη θέση των γλωσσών που δεν έχουν το status της επίσημης κρατικής γλώσσας. Η υπογραφή και επικύρωση από αρμόδια κρατικά όργανα διεθνών Συμβάσεων όπως π.χ. η Χάρτα για την Προστασία των Μειονοτικών και Περιφερειακών Γλωσσών από τα κράτη τα οποία δεν τις έχουν υπογράψει, (όπως η Ελλάδα), θα συμβάλλει επικουρικά στην κατεύθυνση αναγνώρισης εκείνων των γλωσσών που δεν απολαμβάνουν ανάλογου status.

δ) Έλεγχος και διαχείριση ώστε οι βασικοί οικονομικοί πόροι να πηγαίνουν σε αυτούς που πραγματικά τους χρειάζονται στην Ε.Ε. ώστε συντομότερα να αμβλυνθεί το χάσμα των ανεπτυγμένων με τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές ή Περιφέρειες.

ε) Φιλελευθεροποίηση και διεύρυνση της ενδο-εσωτερικής συνεργασίας των Περιφερειών και της δια-συνοριακής συνεργασίας χωρίς παρεμβάσεις-μεσολάβηση των κρατών. Ανάπτυξη των Ευρω-Περιοχών των Περιοχών δηλ. της Ευρώπης που συνορεύουν-συναλλάσσονται με αντίστοιχες Περιοχές στα σύνορα των κρατών μελών της Ε.Ε.

στ) Η αλληλεγγύη, η ισότητα και η απόλαυση των κοινωνικών αγαθών πρέπει να τίθενται υπ’ όψιν στην εφαρμογή κάθε ευρωπαϊκής πολιτικής.

ζ) Εφαρμογή πολιτικών για την πλήρη απασχόληση και εναρμόνιση-κατοχύρωση των εργατικών δικαιωμάτων που περιορίσθηκαν με πολιτικές νεο-φιλελευθερισμού.

η) Ίσα δικαιώματα χωρίς διακρίσεις σε σχέση με την εθνική καταγωγή, το φύλλο, τη θρησκεία, τη γλώσσα, την ηλικία ή τις σεξουαλικές επιλογές του ατόμου.

θ) Ριζική αναπροσαρμογή της Κ.Α.Π. (Κοινή Αγροτική Πολιτική). Οι μεγάλοι παραγωγοί απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού. Τα χρήματα της Ε.Ε. θα πρέπει να κατευθύνονται σε μικρούς παραγωγούς, οικογενειακού τύπου επιχειρήσεις, κοινότητες ψαράδων, εξασφαλίζοντας τις βασικές ανάγκες και το μέλλον των αγροτικών κοινοτήτων. Έτσι η αειφόρος αγροτική ανάπτυξη με αγροτικές επιχειρήσεις μικρού μεγέθους θα μπορούσε να ανθίσει λαμβάνοντας βέβαια υπ’ όψιν και τις υπάρχουσες ανησυχίες όσον αφορά την ποιότητα της τροφής.

ι) Υποστήριξη της αρχής επιβολής του λεγόμενου φόρου ρύπανσης για την προστασία του περιβάλλοντος και χαρακτηρισμός περιοχών υπέρ-παραγωγής ρυπογόνων βιομηχανιών ως κορεσμένων. Επέκταση ανάλογου μέτρου για μη ορθολογική και αλόγιστη χρήση του νερού, που έχει ως αποτέλεσμα να διαταράσσεται η φυσική ισορροπία όσον αφορά τα αποθέματα νερού, το οποίο και αποτελεί βασικό στοιχείο για ίδια τη ζωή. Είναι επιτέλους καιρός να προχωρήσουμε σταδιακά στην κατάργηση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Εκτός του ότι είναι επικίνδυνη, ενισχύονται με αυτό τον τρόπο κεντρικές πολιτικές παραγωγής και διαχείρισης της ενέργειας. Επενδύοντας σε εναλλακτικές μορφές παραγωγής ενέργειας, όχι μόνο προστατεύεται το περιβάλλον αλλά ενισχύονται οι τοπικές οικονομίες και δίνεται παράλληλα η δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να διαχειρίζονται οι ίδιες τις πλουτοπαραγωγικές τους πηγές.

κ) Υποστήριξη κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Οι πολιτικές για την ασφάλεια, την άμυνα καθώς επίσης και οι διπλωματικές δραστηριότητες της Ε.Ε. πρέπει να ασκούνται από ενιαίο καθοδηγητικό όργανο το οποίο θα δραστηριοποιείται στα πλαίσια ενός πολύ-πολικού κόσμου ενάντια σε πολιτικές που προκαλούν πολέμους, και προωθώντας πολιτικές για την εξάλειψη της ασιτίας, και των κοινωνικών αντιθέσεων-αδικιών, που είναι από τις βασικές αιτίες των περισσότερων συγκρούσεων στο κόσμο.

λ) Υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ρόλο ειρηνοποιού αν προκύψουν συγκρούσεις τόσο στο εσωτερικό της όσο και έξω από τα σύνορά της.

μ) Περισσότερη διαφάνεια στο τρόπο με το οποίο η Ε.Ε. διευθύνει τις εσωτερικές της υποθέσεις.

Έχουμε όραμα για μια Ευρώπη όπου διαφορετικοί άνθρωποι θα ζουν αρμονικά μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας. Θέλουμε να προστατέψουμε τη διαφορετικότητά μας εκμεταλλευόμενοι ταυτόχρονα τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει μια μεγάλη Ένωση. Το πολιτικό εργαλείό για να επιτευχθεί αυτό είναι η όσο το δυνατόν πιο άμεση συνδρομή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων. Χρειαζόμαστε δίκαιη και προσαρμοστική διαχείριση αρμοδιοτήτων και ευθυνών κάτω από το πρίσμα της διάχυσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών αλλά και της πολιτικής εξουσίας. Δημιουργία ενός συστήματος συνεργασίας και ενδοεπικοινωνίας τέτοιου όπου ο καθένας θα έχει λόγο. Υποστηρίζουμε την αποτελεσματική συνεργασία σε επίπεδο διμερών σχέσεων ανάμεσα στην Ε.Ε. και σε αυτοδιοικούμενες χώρες – περιοχές σεβόμενοι την αρχή του δικαιώματος του αυτοκαθορισμού.

Προτεραιότητά μας είναι η υποστήριξη των δικαιωμάτων των πολιτών της Ευρώπης που οι ίδιοι θα ορίζουν το μέλλον τους ζώντας σε μία ειρηνική, δημοκρατική κοινωνία με σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Ι – Για μια Ευρώπη της Διαφορετικότητας

(Πολυπολιτισμική Ευρώπη των λαών, των γλωσσών, των ιδιαίτερων ταυτοτήτων)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συμπεριλάβει στο συνταγματικό της πλαίσιο την πραγματικότητα της ύπαρξης περιφερειακών εθνικών οντοτήτων που ασκούν πολιτική και νομοθετική εξουσία. Η κρατική υπόσταση δεν μπορεί να είναι η μόνη προϋπόθεση για την αναγνώριση του δικαιώματος της πολιτικής εκπροσώπησης ενός έθνους σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η διαδικασία διεύρυνσης της Ε.Ε. με περισσότερα από δέκα καινούργια μέλη τα περισσότερα από τα οποία είναι μικρά (γεωγραφικά και πληθυσμιακά) κράτη θα ανάδειξη ακόμη περισσότερα την παραπάνω αντίθεση. Αν η μόνη εγγύηση για πολιτική εκπροσώπηση ενός έθνους σε επίπεδο Ε.Ε. είναι η «κρατική υπόσταση» τότε η μόνη δυνατότητα που δίνεται στα έθνη δίχως κράτος για πολιτική εκπροσώπηση σε αυτό το επίπεδο είναι να αναγνωριστούν και αυτά ως ανεξάρτητα κράτη στα πλαίσια της Ε.Ε.

Σε ότι αφορά τα Βαλκάνια θεωρούμε πως έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος εθνικής χειραφέτησης των Βαλκανικών εθνών, με την ίδρυση των αντίστοιχων κρατών, περιλαμβάνοντας βέβαια εθνικές μειονότητες εντός των ορίων τους. Σε αυτά τα πλαίσια πιστεύουμε πως οι εθνικές μειονότητες στις Βαλκανικές χώρες θα πρέπει να ασκούν ανεξάρτητη πολιτική σε ότι αφορά την διεκδίκηση και προώθηση των δικαιωμάτων τους. Αυτό μας δίδαξε άλλωστε το πρόσφατο παρελθόν στην πρώην Γιουγκοσλαβία όπου εθνικές μειονότητες έγιναν εργαλεία μεγαλοϊδεατικών αντιλήψεων και αντίστοιχων πολιτικών πρακτικών με ολέθριες συνέπειες για τους λαούς της. Οι εθνικές μειονότητες στα Βαλκάνια όχι μόνον πρέπει να αρνούνται τέτοιους ρόλους αλλά να δυναμώνουν παράλληλα τις σχέσεις εμπιστοσύνης με το σύνολο των πολιτών στις χώρες στις οποίες κατοικούν. Καθησυχάζοντας την πλειοψηφία ότι μέσα από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους δεν αποβλέπουν στην αλλαγή των συνόρων, τα οποία πρέπει να είναι σεβαστά και απαραβίαστα, όχι μόνον συμβάλουν στη πολιτική δημοκρατία αλλά γίνονται παράγοντες σταθερότητας και εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών και των λαών τους.

Η Ε.Ε. θα πρέπει να αναγνωρίσει και να εφαρμόσει πρακτικά την «ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα» σεβόμενη την πραγματικότητα της ύπαρξης των διαφορετικών λαών οι οποίοι και την αποτελούν, και ειδικά των εθνών χωρίς κράτος, των εθνικών μειονοτήτων και των περιοχών που έχουν τη δική τους ιστορική παράδοση, γλώσσα, οικονομικά και κοινωνικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθώς επίσης και την πολιτική βούληση αυτών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ξεπεράσει την κρατικό-κεντρική και τεχνοκρατική αντίληψη και πρακτική των χωρών που εξακολουθούν να ηγεμονεύουν στην πολιτική αρένα.

Η ευρεία αναγνώριση της γλωσσικής διαφορετικότητας, των εθνών δίχως κράτος, των εθνικών μειονοτήτων αλλά και των λαών των Περιφερειών της Ευρώπης είναι βασική προϋπόθεση στο δρόμο για τον πλήρη σεβασμό των γλωσσών αυτών, όπως ανάλογα σεβαστές είναι οι επίσημες κρατικές γλώσσες. Αυτό είναι ιδιαίτερα ουσιώδες γιατί θα υπονοούσε την αποδοχή των γλωσσών τις οποίες δεν αναγνωρίζουν τα εθνικά κράτη στο εσωτερικό τους ως αποδεκτές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στα κράτη στα οποία δεν υπάρχει αναγνώριση των γλωσσών θα πρέπει αυτές να αναγνωριστούν επίσημα. Σε ότι αφορά την Ελλάδα η αναγνώριση των μειονοτικών γλωσσών (μακεδονικής-makedonski, βλάχικης-armanesti, αρβανίτικης-arberichte, πομακικής-pomacki όπως και της γλώσσας των Ρομά θα πρέπει να συνοδευτεί από την εισαγωγή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα στις περιοχές όπου ομιλούνται. Μαζί με την αναβάθμιση της τουρκικής- turkce (μοναδική η οποία τυγχάνει επίσημης αναγνώρισης) η γνώση μειονοτικής γλώσσας για τους δημόσιους λειτουργούς στις περιοχές όπου εκείνη ομιλείται θα πρέπει να θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση στην αγορά εργασίας στον δημόσιο τομέα, πράγμα που θα συμβάλλει όχι μόνο στην εμβάθυνση της δημοκρατίας αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία του κράτους μέσα από την ποιοτικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Οι πολιτικές της Ε.Ε. θα πρέπει επίσης να σέβονται την πολιτιστική διαφορετικότητα στο επίπεδο των Μ.Μ.Ε. όπως η Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο για τα έθνη δίχως κράτος, τις εθνικές, γλωσσικές ή πολιτιστικές μειονότητες και τους λαούς των Περιφερειών της Ευρώπης.

ΙΙ - Η Ευρώπη των πολιτών
          
(δημοκρατία, κοινωνική διάσταση, δικαιώματα)

Νέες μορφές λαϊκής συμμετοχής και ενδυνάμωσης της δημοκρατίας

Η συμμετοχική δημοκρατία θα πρέπει να ενδυναμωθεί. Για τον σκοπό αυτό προτείνονται τα παρακάτω μέτρα ώστε να αυξηθεί η λαϊκή συμμετοχή.

1- Ενθάρρυνση των μορφών άμεσης συμμετοχής του πολίτη σε εκλογές αντιπροσώπων νομοθετικών σωμάτων μέσα από δημοψηφίσματα, λαϊκές συνελεύσεις κλπ.
2- Προώθηση της συμμετοχής του πολίτη σε όλα τα επίπεδα.
3- Εξέλιξη των εκπαιδευτικών συστημάτων που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή του πολίτη στα δημόσια πράγματα.
4- Παρακολούθηση και έλεγχος εκείνων των ομάδων που για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων ασκούν πίεση στη κοινωνία καθώς και των διάφορων συντεχνιών συμφερόντων (lobbing groups).
5- Διασφάλιση ότι τα Μ.Μ.Ε. ειδικά τα Δημόσια, θα είναι ανοικτά για όλους και θα ανταποκρίνονται στη πολυμορφική φύση της ίδιας της κοινωνίας.
6- Προώθηση εκλογικών συστημάτων που θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή του πολίτη διασφαλίζοντας παράλληλα με την εκλογή των μελών των κοινοβουλίων-συμβουλίων κλπ. την όσο το δυνατόν αναλογικότερη εκπροσώπηση.
7- Απ’ ευθείας πρόσβαση σε ότι αφορά την ενημέρωση σε ευρωπαϊκά ζητήματα των πολιτών ή και ομάδων που ενεργούν ως πρωτοβουλίες πολιτών.
8- Αναγνώριση της σημασίας του ρόλου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.) και της κοινωνίας των πολιτών στην προετοιμασία νομοθετημάτων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο θα πρέπει να ενισχυθεί αποτελώντας την εξέλιξη του Μοντέλου της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας που βασίζεται στην αλληλεγγύη: πλήρης απασχόληση και ποιοτική εργασία σε ένα υγιεινό και ασφαλές περιβάλλον, με δυνατότητα πρόσβασης για όλους σε οικουμενικές υπηρεσίες γενικότερου συμφέροντος.

Η εξασφάλιση των ποσοτικών και ποιοτικών στόχων θα πρέπει να συμφωνεί με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ένα Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας θα πρέπει να καθιερωθεί ως συνθήκη για την πλήρη απασχόληση, την κοινωνική πρόνοια, τη κοινωνική ισοτιμία και την οικολογική αειφορία. Ως τμήμα του Συμφώνου Κοινωνικής Σταθερότητας προτείνεται η ιδέα για ένα κατώτερο όριο διάθεσης οικονομικών πόρων όσον αφορά την υγεία και τις κοινωνικές παροχές από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.

Για ένα ειρηνικό κόσμο

Είναι απαραίτητη η άρνηση οποιασδήποτε μορφής επιθετικότητας ή άσκηση βίας για την επιβολή αρχών ή αξιών. Υποστηρίζουμε δραστήρια μη βίαια μέσα και τον διάλογο για την επίλυση διαφορών.

Η πολιτική πρόληψης των εντάσεων και η διαρκής ειρήνη απαιτούν μεγαλύτερη ισορροπία στις παγκόσμιες αγορές και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η Ε.Ε. θα πρέπει να σταθεί πλάι στους πολίτες στις υπό ανάπτυξη χώρες όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Η καθιέρωση όρων και ορίων όσων αφορά την παγκόσμια αγορά όπλων, αλλά και η πρόληψη όσον αφορά την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα μπορούσε να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για έναν πιο δίκαιο και ειρηνικό κόσμο.

Η καταπολέμηση - εξάλειψη της φτώχειας είναι πρώτης προτεραιότητας ζήτημα.

ΙΙΙ – Για ένα Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Προς μία Ευρώπη των Λαών και των Εθνών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε έως τώρα εξ αρχής βασισθεί αποκλειστικά στα Κράτη Μέλη της τα οποία ήταν εξαιρετικά αρνητικά στην παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ευρωπαϊκά όργανα. Το γεγονός δε της πληθυσμιακής (από άποψη μεγέθους) αλλά και της γεωγραφικής απόστασης των κρατών δεν έδιναν την άνεση για αποτελεσματική συνεργασία ανάμεσά τους.

Παρά το γεγονός πως από τη σκοπιά της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας η πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι ανεπαρκής, το κόμμα εκφράζει την επιθυμία να εργαστεί εποικοδομητικά μέσα στα όργανα, να συμμετάσχει δημιουργικά και να χρησιμοποιήσει όλες τις ευκαιρίες που θα δοθούν βοηθώντας την Ε.Ε. να φτάσει στον επιθυμητό στόχο.

Θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τους θεσμούς ως εξής:

• Με το δυνάμωμα και την ενίσχυση σε θεσμικό επίπεδο του ρόλου των εσωτερικών εθνών-μειονοτήτων που βρίσκονται εντός των κρατών καθώς επίσης και του ρόλου των Περιφερειών τους.
• Με προσεκτική εφαρμογή της αρχής της επικουρικότητας στη κατεύθυνση της επίλυσης διάφορων προβλημάτων σε κατώτερα όργανα της Ένωσης χωρίς να χρειάζεται η παρέμβαση ισχυρότερων-υψηλότερων οργάνων.
• Με την διευκόλυνση με κάθε δυνατό τρόπο της δια-περιφερειακής και δια-συνοριακής συνεργασίας εκείνων των περιοχών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες τα σύνορα χαράχθηκαν ως αποτέλεσμα ιστορικών γεγονότων και δεν ανταποκρίνονται στις φυσιολογικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις ανάμεσά τους.
• Με την προώθηση μέσα από την Ένωση ενός ενιαίου εκλογικού συστήματος για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο θα σέβεται την αναλογικότητα και την απευθείας εκλογή σε αυτό αντιπροσώπων των λαών των Περιφερειών και των εθνών της Ευρώπης.

Η υπάρχουσα συνταγματική διαδικασία

Η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία υποστηρίζει την ιδέα για τη δημιουργία Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι απαραίτητο ώστε οι πολίτες της να επιτύχουν δημοκρατική και διάφανη μορφή διακυβέρνησης με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στον αυτοκαθαρισμό), της αρχής της επικουρικότητας, εξασφαλίζοντας ότι οι αποφάσεις που παίρνονται θα ικανοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο τους πολίτες τους οποίους αφορούν.

Από δημοκρατική σκοπιά το Σχέδιο Συντάγματος το οποίο προτάθηκε με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση αντιπροσωπεύει πραγματική πρόοδο σε σχέση με τις υπάρχουσες πολύπλοκες Συνθήκες και προσδιορίζει την Ένωση και τις δυνάμεις που την αποτελούν. Ειδικά καλοδεχούμενο είναι το γεγονός ότι συνυπολογίζεται στο Σύνταγμα η Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ως αναπόσπαστο τμήμα του. Η αποτυχία της Διακυβερνητικής Συνδιάσκεψης να υιοθετήσει το κείμενο της Σύμβασης ήταν μία σοβαρή οπισθοδρόμηση όσον αφορά το ευαίσθητο ζήτημα επανίδρυσης της Ένωσης.

Υπάρχουν όμως και αναπόφευκτες ατέλειες-αδυναμίες στο Σχέδιο Συντάγματος. Υπήρξαν πολύ περιορισμένες δυνατότητες για παρεμβάσεις ή προσθήκες στη Συνθήκη από τα έθνη δίχως κράτος ακόμη και για εκείνα που έχουν επιτύχει και απολαμβάνουν μέσα στα όρια των εθνικών κρατών μελών σημαντικό ποσοστό αυτο-διακυβέρνησης.

IV – Ένας ασφαλέστερος πλανήτης για τα παιδιά μας

Η αειφόρος ανάπτυξη αποτελεί την καρδιά της πολιτικής μας στρατηγικής, ιδιαίτερη σπουδαιότητα έχουν επίσης η βιώσιμη περιβαλλοντική, αλλά και πολιτιστική ανάπτυξη μέρος της οποίας είναι και η γλώσσα. Η οικοδόμηση βιώσιμων κοινοτήτων σε μια βιώσιμη Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προωθήσει περιοχές και ζώνες ελεύθερες από τη καλλιέργεια γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών, υιοθετώντας νομοθεσία σε ότι αφορά τη ποιοτική σήμανση των προϊόντων και την αξιοπιστία αυτών. Περίπου το 90% των πολιτών της Ευρώπης είναι αρνητικοί στα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα. Το ζήτημα αυτό δεν είναι απλώς ένα ζήτημα εξασφάλισης τροφής, αλλά στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα επιλογής του τι τρώμε, καθώς επίσης και δικαίωμα των πολιτών σε αυτή την επιλογή, το οποίο ασφαλώς και πρέπει να είναι ως αξία πέρα και πάνω από το οποιοδήποτε κέρδος.

Η πολιτική μάχη ενάντια σε οτιδήποτε προκαλεί αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών πρέπει να είναι χαρακτηριστικό δείγμα πολιτικής στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής ηγεσίας. Η αντιμετώπιση του προβλήματος της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη δημιουργεί πολιτικές συγκρούσεις και παρενέργειες, ανάλογες με αυτές που έχουν ως αφορμή το μέλλον του πλανήτη σε σχέση με την ενέργεια και τις συγκοινωνίες. Για παράδειγμα η μεγάλη εξάρτηση της οικονομίας των Η.Π.Α. από πρωτογενείς πλουτοπαραγωγικές ύλες οδηγούν στον έλεγχο των πηγών ενέργειας, ειδικά του πετρελαίου, ένα βασικό λόγο της στρατιωτικής επέμβασης των Η.Π.Α. στο Ιράκ. Η Ευρώπη εξακολουθεί να ηγείται σε ότι αφορά την εφαρμογή του πρωτόκολλου του Κιότο χωρίς τη συμμετοχή των Η.Π.Α. τη χώρα που εκπέμπει τις μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα η οποία και αρνείται να την υπογράψει.

Όσο το ζήτημα της ατομικής ενέργειας είναι επίκαιρο η Ε.Ε.Σ. υποστηρίζει θέσεις ενάντια σε αυτήν και κρατάει αποστάσεις από πολιτικές για την παραγωγή ατομικής ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ανακύκλωση, η εξοικονόμηση ενέργειας, και η αποτελεσματική χρήση της, ανταποκρίνονται στη μελλοντική ευρωπαϊκή κοινωνία που θέλουμε.

Στον πλανήτη μας πάνω από 1.2 δισεκατομμύρια άνθρωποι απλώς καταφέρνουν να επιβιώνουν σε καθημερινή βάση. Οι οχτώ Στόχοι Χιλιετίας του Ο.Η.Ε. και η αποδοχή των συμφωνιών του Γιοχάνεσμπουργκ αποτελούν δέσμευση για εμάς. Η καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας, η παροχή βασικής εκπαίδευσης σε όλους, η ενίσχυση της θέσης της γυναίκας στη κοινωνία, η στοιχειώδης ιατροφαρμακευτική φροντίδα, είναι βασικές αξίες για τη διασφάλιση της ειρήνης και την κοινωνική δικαιοσύνη.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2004

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου