Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Τα ονοματεπώνυμα μελών ενός "ανύπαρκτου" έθνους

Δημήτρης Λιθοξόου

7.821 εθνικά Μακεδόνες μετανάστες στην Αμερική μεταξύ των ετών
 1897-1924
τα ονοματεπώνυμα μελών ενός "ανύπαρκτου" έθνους
(όταν ο Τίτο ήταν παιδί).



Στις αρχές του 20ου αιώνα ένα μεγάλο κύμα μεταναστών έφτασε στις H.Π.Α.από την Ευρώπη. Κατά την άφιξη τους στο κέντρο υποδοχής μεταναστών των Ηνωμένων Πολιτειών, που βρισκόταν στη νήσο Ellis Island στη Νέα Υόρκη, οι μετανάστες δήλωναν το ονοματεπώνυμό τους, τη χώρα προέλευσης, την ιδιαίτερη περιοχή από όπου κατάγονταν (περιφέρεια, πόλη, χωριό) και την ηλικία τους. Επιπλέον δήλωναν και τα εθνικά τους (ethnic) φρονήματα.

Όσον αφορά τα εθνικά φρονήματα, οι απαντήσεις παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για μας, καθώς υπάρχει ιδιαίτερη καταγραφή όσων δήλωναν εθνικότητα (ethnicity) Μακεδονική (Macedonian), διάφορη της βουλγαρικής (Bulgarian), της σερβικής (Servian) και βέβαια της ελληνικής (Greek).

Η πρόσβαση στα αρχεία μετανάστευσης των Η.Π.Α. της εποχής εκείνης (1892-1924), είναι σήμερα δυνατή μέσω της μηχανής αναζήτησης της ιστοσελίδα του μουσείου Elis Island [www.ellisislandrecords.org]. Όποιος αναζητά ένα πρόσωπο, μπορεί να ψάξει χρησιμοποιώντας τουλάχιστον τα τρία πρώτα γράμματα που αρχίζει το επώνυμό του. Έτσι κι εγώ τσεκάροντας το αντίστοιχο τετράγωνο με τη μακεδονική εθνικότητα, πραγματοποίησα μία έρευνα βάζοντας κάθε φορά στο αντίστοιχο πεδίο του επωνύμου τρία διαφορετικά διαδοχικά γράμματα του αγγλικού αλφάβητου, όπως: baa, bab, bac, bad κλπ.

Έτσι για παράδειγμα ψάχνοντας στο αντίστοιχο να αρχίζει με / starts with bad, η εγγραφή – απάντηση είναι: Tachuls Badjika (name of passenger / όνομα επιβάτη), Caraferia, δηλαδή Βέροια (residence / κατοικία), 1912 (arrived / άφιξη), 33 (age on arrival / ηλικία κατά την άφιξη).

Μια πλήρη έρευνα για την αναζήτηση όλων των επωνύμων, προϋποθέτει τη διατύπωση 26Χ26Χ26 = 17.576 ερωτήσεων. Προσωπικά κάνοντας μία συστηματική (όχι όμως εξαντλητική) εργασία και διατυπώνοντας ερωτήσεις με τους πιθανότερους συνδυασμούς γραμμάτων, πήρα και επεξεργάστηκα σε βάση δεδομένων απαντήσεις για 7.821 άτομα (άντρες και γυναίκες) που δήλωσαν μεταξύ των ετών 1897-1924 πως είναι εθνικά Μακεδόνες.

Κοντολογής συγκρότησα τη λίστα των, κατά δήλωσή τους, μελών του μακεδονικού έθνους που μετανάστευσαν στις Η.Π.Α., το έτος μετανάστευσης, την ηλικία και τις ιδιαίτερες πατρίδες τους στη Μακεδονία.

Αυτή είναι η οριστική απάντηση στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και σε όσους ανά την υφήλιο προπαγανδιστές ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος ή ότι αυτό είναι «κατασκεύασμα» της μεταπολεμικής εποχής.

Ας σημειωθεί, πάντως πως πολλές φορές η ορθογραφία των ονοματεπώνυμων και των τοπωνυμίων έχει πολλές φορές αλλοιωθεί, τόσο κατά την τότε εγγραφή από τους Αμερικανούς υπάλληλους της υπηρεσίας, όσο και κατά τη σύγχρονη αποδελτίωση και μεταγραφή από άτομα που δε γνωρίζουν ούτε τη γλώσσα ούτε τους τόπους καταγωγής.

Ο πρώτος μετανάστης που δήλωσε στις Η.Π.Α. πως είναι εθνικά Μακεδόνας είναι το έτος 1897 ο Olia Thanso, 22 ετών από το Monaster (: Μοναστήρι ή Μπίτολα).

Ακολουθούν το 1899 τα εξής οκτώ άτομα (οι αριθμοί στη συνέχεια που βρίσκονται δίπλα σε κάθε ονοματεπώνυμο αποτελούν την ηλικία του μετανάστη): οι Miton Risto (23), Anesty Trayem 26, Duno Stoyan 29, Vasil Stoyan 36 και Philip Terptsche 33 από το Biton (?) και οι Dimitri Carafil 23, Papa Lazor Nicola 25 και Anton Bogoi 29 από το Monastiz (: Μοναστήρι ή Μπίτολα).
Το 1900 μεταναστεύουν οι Vasil Vaun 19, Risto Vaun 27 και Athamas Traithe 40 από το Monastir (: Μοναστήρι ή Μπίτολα).

...  Η συνέχεια στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου