Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΤΟ

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 29 του μηνός Μαΐου 2008 η επίσκεψη  4 οργανώσεων στο Γραφείο Συνδέσμου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας  στην Αθήνα προκειμένου να εκφραστεί η ξεκάθαρη αντίθεση μας στην πολιτική του βέτο ("Not in our name").

Η ευγενέστατη υποδοχή έγινε από τον ίδιο τον καλοσυνάτο αρχηγό της διπλωματικής αποστολής σε πολύ φιλικό κλίμα και η συζήτηση κράτησε πάνω από μία ώρα.

Στο περισσότερο διάστημα αυτής της ώρας ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας εξέφραζε την ικανοποίηση του για το τολμηρό διάβημα ενώ καταδίκασε απερίφραστα κάθε  μεμονωμένη  πρωτοβουλία  εθνικιστών  της Δημοκρατίας  της Μακεδονίας που δυναμιτίζει τις σχέσεις των  δύο  λαών. Η συζήτηση περιεστράφη και γύρω από ιστορικά θέματα.

Με την κίνηση μας αυτή εκτιμούμε ότι εκπροσωπήσαμε και όσους ανώνυμους Έλληνες έχουν αντικειμενικές ιστορικές γνώσεις και ανοιχτό μυαλό και είναι πεπεισμένοι για τα δίκια των Μακεδόνων, αλλά απλώς δεν έχουν το πολιτικό θάρρος να βγουν δημόσια και να διαφοροποιηθούν από την επίσημη εθνική γραμμή λέγοντας ότι είναι ΠΛΟΥΤΟΣ το να υπάρχει αναγνωρισμένη Μακεδονική γλώσσα και Μακεδονικός πολιτισμός και ότι η γειτονικός μας λαός έχει το δικαίωμα του συλλογικού αυτοκαθορισμού  και αυτοπροσδιορισμού.

Δηλώσαμε ότι διαφοροποιούμαστε από την επίσημη θέση της Ελλάδας ενάντια στο δικαίωμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας να γίνει δεκτή σε διεθνείς οργανισμούς με το συνταγματικό της όνομα και ότι υποστηρίζουμε ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν πρέπει να υποκύψει στον ελληνικό εκβιασμό αλλά να συνεχίσει να αποκαλείται Δημοκρατία της Μακεδονίας. Το να επιλέγει το όνομα της δεν είναι εθνικισμός αλλά αναφαίρετο δικαίωμα.

 Κατά την επίσκεψή μας επιδώσαμε το   παρακάτω κείμενο.



ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΤΟ


«NOT IN OUR NAME»

ΤΟ ΒΕΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΗΘΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

ΕΜΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΥΤΟΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στο ζήτημα των σχέσεων της Ελλάδας με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, οι Έλληνες πολίτες και οι συλλογικότητες που λάβαμε την πρωτοβουλία να επιδώσουμε αυτό το κείμενο στην πρεσβεία σας επιθυμούμε να διαχωρίσουμε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο τη θέση μας από την επίσημη πολιτική της Ελλάδας και να εκφράσουμε την αμέριστη υποστήριξη μας προς το λαό της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στον οποίο– σε αντίθεση με την κυβέρνηση μας και δυστυχώς και με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας –αναγνωρίζουμε χωρίς κανένα δισταγμό το δικαίωμα του εθνικού αυτοπροσδιορισμού. Κατά τον ίδιο τρόπο που το δέκατο ένατο αιώνα η Ελλάδα επέλεξε αυθαίρετα την ονομασία της δίχως να υπάρχει στον πολυποίκιλο πληθυσμό της κανενός είδους φυλετική ή πολιτισμική σχέση ανάμεσα σε εκείνη και σε καταστάσεις του παρελθόντος, έτσι οφείλει να αποδεχτεί την ονομασία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας δίχως να εκδηλώνει αγκυλώσεις και συμπλέγματα.

Θέλουμε να τονίσουμε με όλη τη δύναμη της φωνής μας ότι η άσκηση εκ μέρους της Ελλάδας μιας εκβιαστικής πολιτικής ενάντια σε μια χώρα που βρίσκεται σε δυσμενέστερη οικονομική και γεωπολιτική θέση σε σύγκριση με τη δική μας αποτελεί μια μορφή σύγχρονου ιμπεριαλισμού, με την οποία είμαστε σε πλήρη αντίθεση.

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι δεν μας εκφράζει ούτε κατ’ ελάχιστον η πολιτική της λεγόμενης εθνικής ομοψυχίας, διότι εξάπτει τον εθνικισμό, στηρίζεται σε μονομερή και δογματική ανάγνωση της Ιστορίας, καλλιεργεί τη μισαλλοδοξία μεταξύ των λαών, υποθάλπει συγκρούσεις άνευ νοήματος, συσκοτίζει τις πραγματικές αντιθέσεις μέσα στην κοινωνία μας και δεν συμβάλει στην οικοδόμηση σχέσεων ειρήνης, καλής γειτονίας και συνεργασίας που για εμάς αποτελούν αγαθό υπέρτερο από υστερικές φοβίες και ανασφάλειες που δυστυχώς γίνονται ανεκτές από τις ελληνικές κυβερνήσεις για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους.

Με βάση τη διεθνιστική μας προσέγγιση, έχοντας επίγνωση ότι αποτελούμε μικρή αριθμητική μειοψηφία και πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα των καιρών, θεωρούμε  ως επικίνδυνες, αντιδημοκρατικές και ηθικά απαράδεκτες τις πολλαπλές πιέσεις που ασκεί η Ελλάδα εδώ και 17 χρόνια σε βάρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας με τον αθέμιτο στόχο να αλλάξει το επίσημο συνταγματικό της όνομα χωρίς τη θέληση του λαού της, τη στιγμή που η Δημοκρατία αυτή ουδέποτε ζήτησε από την Ελλάδα και το λαό της να πράξουν κάτι παρόμοιο. Η άσκηση εξωτερικής πολιτικής με βάση τη συστηματική υπόθαλψη «ψυχολογικών ευαισθησιών» προερχόμενων από το γεγονός ότι μια περιφέρεια της Ελλάδας συμβαίνει να έχει το ίδιο όνομα με τη γειτονική της Δημοκρατία καταντάει καταγέλαστη και φαιδρή όχι μόνο για κάθε ειρηνιστή και αντιεθνικιστή, αλλά και για κάθε λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο.

Κορυφαία εκδήλωση της ελληνικής επιθετικότητας ενάντια στη Δημοκρατία της Μακεδονίας αποτέλεσε η άσκηση βέτο, που όχι μόνο συνιστά περιφρόνηση προς το δικαίωμα μιας χώρας να επιλέγει αυτοτελώς και αυτοβούλως την ένταξη της σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά αποτελεί και κατάφωρη παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που υπέγραψαν η Ελλάδα και η Δημοκρατία της Μακεδονίας το 1995, η οποία επιτάσσει την απρόσκοπτη είσοδο της δεύτερης σε κάθε είδους διεθνείς ενώσεις και συνασπισμούς με το προσωρινό και κοινά αποδεκτό όνομα “FYROM”. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι λίγους μόνο μήνες πριν από τη σύνοδο του Βουκουρεστίου το ελληνικό κράτος άρχισε να εγείρει ζήτημα βέτο κατά παράβαση της ανωτέρω Συμφωνίας.

Κατά συνέπεια, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς το λαό της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και ελπίζουμε να μη λυγίσει και να μην υποκύψει στις άνομες και ηθικοπολιτικά έωλες απαιτήσεις της «ισχυρής Ελλάδας», όπως άλλωστε δεν λύγισε και κατά την περίοδο της μονομερούς επιβολής εκ μέρους της Ελλάδας του περίφημου εμπάργκο. Δηλώνουμε κατηγορηματικά και σας ζητούμε να διαβιβάσετε προς το λαό της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ότι εμείς προσωπικά δεν εξουσιοδοτήσαμε ποτέ την Ελλάδα να συμπεριφερθεί με το συγκεκριμένο τρόπο και παρακαλούμε να μην μας συνυπολογίζετε στο πλήθος όλων όσοι επιθυμούν να ασκείται η διπλωματική πολιτική με εθνικιστικές φαντασιώσεις.

Τέλος, δηλώνουμε - κυρίως για λόγους καταγραφής της διαφωνίας μας - ότι δεν αποδεχόμαστε την επιστημονικά φαιδρή άποψη ότι δεν υφίσταται Μακεδονική γλώσσα ή Μακεδονικό έθνος, διότι αυτή αποτελεί βαρύτατη προσβολή σε βάρος του λαού της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και τυχόν εμμονή της Ελλάδας τόσο στη μη αποδοχή τους όσο και στη μη αναγνώριση της ύπαρξης της απολύτως νομοταγούς και φιλειρηνικής Μακεδονικής Μειονότητας που ζει σε ελληνικό έδαφος θα τείνει να συμβάλει αρνητικά στη δημιουργία κλίματος ειλικρίνειας και αμοιβαίου σεβασμού ανάμεσα στους δυο γειτονικούς λαούς.



ΑΝΤΙΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ – ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ

1 σχόλιο:

  1. Ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων (1998-2002) Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι (ο οποίος έχει πάρει βουλγαρικό διαβατήριο) δηλώνει ότι οι Σλάβοι των Σκοπίων είναι Βούλγαροι και φυσικά όχι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων (οι οποίοι ήταν Έλληνες αναμεμιγμένοι στα δυτικά με Ιλλυριούς και στα ανατολικά με Θράκες).

    Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει και ο πρώην πρωθυπουργός (ή πρόεδρος) των Σκοπίων ο Κίρο Γκληγκόρωφ (η μητέρα του οποίου ήταν από την Έδεσσα).

    https://www.youtube.com/watch?v=FKlkMw_AU5I

    Το πρόβλημα με τους Σκοπιανούς είναι το εξής. Αν οι Σκοπιανοί ισχυρίζονταν ότι είναι Μακεδόνες αποδίδοντας στην έννοια 'έθνος' την έννοια που προέκυψε από τη Γαλλική Επανάσταση -δηλαδή ότι το έθνος είναι μία ιδεολογικο-πολιτική κοινότητα- αν δηλαδή έλεγαν ότι είναι ένα νέο σλαβικό έθνος που ονομάζονται Μακεδόνες αλλά είναι σλαβικής καταγωγής, τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Οι Σκοπιανοί όμως αποδίδουν στην έννοια 'έθνος' την έννοια που του είχε αποδώσει ο Ηρόδοτος, ο οποίος είχε αναφερθεί σε "όμαιμον" (δηλαδή σε καταγωγή) και λένε ότι αυτοί είναι οι πραγματικοί απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων, πράγμα ψευδές. Δηλαδή οι Σκοπιανοί δεν ονομάζουν τη χώρα τους ως "Μακεδονία" απλώς και μόνο γεωγραφικά (που άλλωστε και γεωγραφικά μόνο ένα μικρό μέρος των εδαφών του κρατιδίου αυτού ανήκε στην αρχαία Μακεδονία καθώς το μεγαλύτερο μέρος ανήκε στην Παιονία ή Πελαγονία) αλλά ισχυρίζονται ότι υπάρχει Μακεδονικό έθνος, μακεδονική γλώσσα κ.τλ. όχι σλαβικής/βουλγαρικής αλλά αρχαίας μακεδονικής προέλευσης.

    Ας δούμε εδώ το τσίρκο που υπάρχει στην σημερινή πρωτεύουσα των Σκοπίων: https://www.youtube.com/watch?v=XEw2nVTyxUA

    ΑπάντησηΔιαγραφή