Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Με αφορμή τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία και το εθνικιστικό παραλήρημα για τη Χειμάρρα

Της Liliana Saliaj

Εκτιμώ, με βάση τα όσα δημοσιεύονται και τα στοιχεία που βγαίνουν εδώ στην Ελλάδα, ότι η ελληνική ομογένεια στην Αλβανία δεν είναι ένα ενιαίο πράγμα. Υποβαθμίζεται και αποκρύπτεται το γεγονός ότι ο αντίπαλος του Μπελέρι ήταν επίσης ομογενής . Το γεγονός ότι ο Μπελέρι κέρδισε μόλις με 19 ψήφους παρά την απροκάλυπτη εκστρατεία όλου του βαθύ κράτους, να στείλουν ομογενείς ψηφοφόρους υποστηρικτές του από όλο τον κόσμο, και από την Ελλάδα, για να τον στηρίξουν δηλώνει ακριβώς αυτό. Από την άλλη, το ελληνικό κράτος, όταν οι ομογενείς δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα του ελληνικού εθνικισμού, φτάνει έως το σημείο να τους αφαιρεί την ιθαγένεια και να τους επικηρύσσει ακόμα και ως προδότες.


Ο πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για να αποκομίσουν εκλογικό όφελος. Ενώ υποκρίνονται ότι καταπολεμούν τη Χρυσή Αυγή και την ακροδεξιά στην Ελλάδα (στην πραγματικότητα μόνο επειδή διεκδικούν τις ψήφους των ακροδεξιών, ειδικά στις επερχόμενες εκλογές), ταυτόχρονα δεν έχουν κανένα πρόβλημα να στηρίζουν Χρυσαυγίτες και ΜΑΒΗ στην Αλβανία - από όπου όχι μόνο δε χάνουν ψήφους της ΧΑ αλλά κερδίζουν τόσο από εκεί όσο και συσπειρώνοντας γύρω τους τούς ακροδεξιούς στην Ελλάδα. Ηρωοποιούν τέτοια ακροδεξιά στοιχεία όπως τον Μπελέρι, με σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή και το ΜΑΒΗ, όπως έχει βγει στη δημοσιότητα [1] και [2] όπως και στην περίπτωση του Κατσίφα, που η ελληνική Βουλή τήρησε ενός λεπτού σιγή, για να σκορπίσουν το εθνικιστικό τους δηλητήριο, δεκαετίες τώρα, στα χωριά της μειονότητας και όπου υπάρχουν μειονοτικοί.


Το εθνικιστικό παραλήρημα που έχει ξεσπάσει με αφορμή τη σύλληψη του υποψηφίου Μπελέρι δυναμιτίζει τόσο τη συνύπαρξη των Αλβανών μεταναστών με την ελληνική κοινωνία, όσο και τη συνύπαρξη της ελληνικής μειονότητας με την αλβανική κοινωνία, συνολικά τη συνύπαρξη των δύο λαών και των δύο κρατών. Είναι άκρως απογοητευτικό και λυπηρό ότι, για άλλη μια φορά, όλο το πολιτικό φάσμα, από τον πρωθυπουργό, την αντιπολίτευση, όλα τα ΜΜΕ, δημιουργούν, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ένα τέτοιο ακραίο κλίμα για ψηφοθηρικούς λόγους. Πρώτη και καλύτερη η ΕΡΤ, που θα περίμενε κανείς να έχει μια πιο σοβαρή στάση, μεταδίδει με απεσταλμένους της ανταποκριτές μία διαστρεβλωμένη εικόνα, όπως για παράδειγμα ένα ρεπορτάζ όπου η δημοσιογράφος περιέγραφε «μεγάλη συγκέντρωση κόσμου» στο εκλογικό κέντρο του Μπελέρι, ενώ η εικόνα επιβεβαίωνε καμιά δεκαριά ανθρώπους (!), αλλά και το ότι έχει μόνιμα μεταδόσεις από δημοσιογράφους και πολιτικούς παράγοντες της μειονότητας που είναι γνωστοί για το εθνικιστικό τους μένος.


Προσπαθώ να ενημερωθώ από τρίτες πηγές για μια πιο αντικειμενική, αξιόπιστη και έγκυρη ενημέρωση, όπως η αξιολόγηση για τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία από τους διεθνείς παρατηρητές του OSCE (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), η οποία παρατηρεί τόσο τι πέτυχε σε αυτές τις εκλογές, όσο και σημεία προβληματισμού, όμως πουθενά δε μιλάει για παρέμβαση στις μειονοτικές περιοχές και για υπόθεση Μπελέρι [3].


Από τα ελληνικά δημοσιεύματα και τα δελτία ειδήσεων φαίνεται ότι ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας και η Υπουργός Εξωτερικών κρατάνε χαμηλούς τόνους, και ούτε θέλουν να προκαλούν, ούτε τους συμφέρει να υπάρχει ένταση, είτε εντός της Αλβανίας, είτε μεταξύ των δύο κρατών. Ωστόσο τα προβλήματα στην Αλβανία που έχουν να κάνουν με την εκλογική διαδικασία, όπως εξαγορά ψήφων, το πολωμένο πολιτικό κλίμα μεταξύ των κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία, και των ΜΜΕ που αυτά ελέγχουν, όπως και τα συμφέροντα της διαπλοκής και της διαφθοράς δεν είναι μειονοτικό ζήτημα, αλλά αφορά όλη την αλβανική κοινωνία, είτε Αλβανούς είτε ομογενείς.


Είναι τουλάχιστον κωμικοτραγικό «να σηκώνει το δάκτυλο» και να τραμπουκίζει η Ελλάδα την Αλβανία για το «σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών» ως προς τα δικαιώματα της μειονότητας, όταν η ίδια η Ελλάδα έχει τόσες καταδίκες από το ΕΔΔΑ για το ίδιο ζήτημα και δεν έχει επικυρώσει τη Σύμβαση – Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων [4], παρόλο που την έχει υπογράψει από το 1997. Η ίδια σύμβαση υπογράφηκε την Αλβανία το 1999 είναι σε ισχύ από το 2000.


Ο ελληνικός ιμπεριαλιστικός εθνικισμός, όταν η Αλβανική οικονομία είναι πάνω από 60% εξαρτημένη από ελληνικά τραπεζικά συμφέροντα, είναι ο βασικός παράγοντας που έχει συμβάλλει στην ανάδυση και ανάπτυξη του αλβανικού εθνικισμού. Τέτοιες ενέργειες ρίχνουν νερό στο μύλο των εθνικισμών και η πρόκληση της ύπαρξης του γειτονικού εθνικισμού είναι λόγος ύπαρξης και ενδυνάμωσης του εσωτερικού εθνικισμού.


Ευχαριστώ πραγματικά από καρδιάς Έλληνες δημοκράτες που αντιστέκονται όπως κάθε φορά σε αυτό το εθνικιστικό παραλήρημα γενναία και δημόσια – μέσω των social media – και παίρνουν θέση.


Χρειάζεται εδώ και τώρα η δημιουργία μιας αντίστασης και ψηφίσματα από Έλληνες και Αλβανούς, είτε εδώ είτε στην Αλβανία, ώστε να αποτρέψουμε τη διαμόρφωση, κάθε φορά, της εθνικιστικής έξαρσης σε μία κατάσταση που θα πληγώνει τις σχέσεις είτε εσωτερικά στην Ελλάδα, μεταξύ των Αλβανών μεταναστών και των Ελλήνων, είτε στην Αλβανία μεταξύ Αλβανών πολιτών και των ομογενών.


Ο Έλληνας πολίτης, ο Αλβανός μετανάστης, οι πολίτες στην Αλβανία, είτε Αλβανοί, είτε ομογενείς, υποφέρουν από τα ίδια προβλήματα που προκαλούνται από εσωτερικές πολιτικές και των δύο χωρών, από τις συγκρούσεις των συμφερόντων, τη διαπλοκή, και τη διαφθορά.

 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: 

[1] https://www.rizospastis.gr/story.do?id=3656752

[2]   https://www.iospress.gr/mikro2002/mikro20021005.htm

[3]   https://www.osce.org/odihr/elections/543564

[4]   https://www.coe.int/en/web/minorities/at-a-glance

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Ε LA LIBERTA στις 17 Μαΐου 2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου