Η "Τουρκική Μειονοτική Κίνηση για τα Ανθρώπινα και Μειονοτικά
Δικαιώματα" καταγγέλλει απερίφραστα την υποκρισία όλων εκείνων των
πολιτικών δυνάμεων του ελληνικού κατεστημένου που αρνούνται να αντιμετωπίσουν
κατάματα την πραγματικότητα και να αναγνωρίσουν τον τουρκικό χαρακτήρα της
συντριπτικά μεγαλύτερης αριθμητικά μερίδας της μειονότητας της Θράκης.
Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και δεκαετίες η Ελλάδα καταδικάζεται για το
συγκεκριμένο θέμα στο Στρασβούργο, επειδή με εμμονή και δογματισμό αρνείται να
εφαρμόσει τις καταδίκες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για
την απαγόρευση λειτουργίας τουρκικών μειονοτικών σωματείων στη Θράκη, καταδίκες
που φυσικά κανένα ΜΜΕ δεν ανέφερε τις τελευταίες μέρες, αποκρύπτοντας την
αλήθεια από τους Έλληνες πολίτες και εκλογείς.
Συνεπώς καταρρίπτεται το υποκριτικό επιχείρημα των εθνικιστών της Ελλάδας ότι δήθεν μόνο ο ατομικός αυτοπροσδιορισμός είναι θεμιτός.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπήρξε σαφές ως προς την κατοχύρωση και του ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ, καθώς στις υποθέσεις «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» & άλλοι κατά Ελλάδας, Bekir Ousta & άλλοι κατά Ελλάδας και Emin & άλλοι κατά Ελλάδας, ζήτησε από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές να επιτρέψουν την εγγραφή ενώσεων με την επωνυμία της επιλογής των ιδρυτικών μελών τους, συμπεριλαμβανομένης της περιγραφής του ονόματος μιας εθνοτικής ομάδας ή της λέξης «μειονότητα».
Άλλωστε, ας μη λησμονούμε πως το Συμβούλιο των Υπουργών – ως όργανο αποφάσεων του Συμβουλίου της Ε.Ε. – προειδοποίησε την Ελλάδα, στις 6 Δεκεμβρίου 2013, για την έλλειψη σεβασμού στις αποφάσεις του Ε.Δ.Δ.Α., ενώ στις 5 Ιουνίου 2014, υιοθέτησε Ενδιάμεσο Ψήφισμα (Interim Resolution), με το οποίο καλούσε τις Ελληνικές Αρχές να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του Ε.Δ.Δ.Α., απαιτώντας εμμέσως την αναγνώριση της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης ως τουρκικής.
Μάλιστα στις 12 Ιουνίου 2023 το Συμβούλιο της Ευρώπης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι υπόλογη για την υπόθεση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώην Αντιπρόεδρος του ΕΔΔΑ, ομότιμος καθηγητής στο ΕΚΠΑ και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης δήλωσε πρόσφατα ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια «μαύρη τρύπα» στις σχέσεις του ελληνικού κράτους με τη μειονότητα της Δυτικής Θράκης και αυτό αφορά την «επιμονή των ελληνικών αρχών να μην επιτρέπουν στους ανθρώπους και τις οργανώσεις της μειονότητας να χρησιμοποιούν τον όρο τούρκος ή τουρκικός.
Συνεπώς, μετά από όλα αυτά, το να ζητείται από τους υποψήφιους βουλευτές Θράκης να απαρνηθούν την τουρκικότητα τους αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της αρχής της ελευθερίας της συλλογικής τους έκφρασης
Επίσης, η Κίνηση μας τονίζει ότι η ερμηνεία της Συνθήκης της Λοζάνης
γίνεται από την ελληνική Πολιτεία και από τα ελληνικά ΜΜΕ με εσφαλμένο τρόπο,
καθώς παραγνωρίζεται ότι ο τίτλος του Κειμένου είναι σαφέστατος και ορίζει την
«ανταλλαγή ελληνικών και τουρκικών πληθυσμών» (κάτι που υπάρχει και στο αγγλικό
κείμενο, δηλαδή “Exchange of Greek and Turkish populations”), ενώ όλοι
γνωρίζουν ότι η χρήση θρησκευτικής ορολογίας οφείλεται στο γεγονός ότι την
εποχή εκείνη οι εθνοπολιτισμικές ομάδες που είχαν αναδυθεί με την κατάρρευση
της οθωμανικής αυτοκρατορίας προσδιορίζονταν θρησκευτικά. Πέραν αυτού, νεότερα
διεθνή κείμενα όπως η Σύμβαση Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων
του Συμβουλίου της Ευρώπης θέτουν ειδικούς νομικούς κανόνες που εφαρμόζονται σε
όλα τα συναφή μειονοτικά θέματα.
Όμως και η ίδια η πρακτική του ελληνικού κράτους, όταν ακόμη και οι κυβερνήσεις Παπάγου (της Δεξιάς) και Πλαστήρα (του Κέντρου) μέχρι τη δεκαετία του 1960 αναγνώριζαν τη μειονότητα ως τουρκική, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας.
Εξωγενείς πολιτικές κρίσεις και αναταραχές, όπως τα Σεπτεμβριανά και το Κυπριακό ήταν οι μόνοι παράγοντες που άλλαξαν τα δεδομένα, και επομένως δεν ευθύνεται η ίδια η Συνθήκη της Λοζάνης για την απαράδεκτη αλλαγή στάσης των ελληνικών κυβερνήσεων και για την εργαλειοποίηση της μειονότητας. Κατά συνέπεια, το να βαφτίζουν κάποιοι την μουσουλμανική μειονότητα ως ΕΛΛΗΝΙΚΗ μουσουλμανική μειονότητα εντός της Ελλάδας είναι αντίθετο στην Συνθήκη της Λοζάνης.
Με βάση τα παραπάνω, είναι σαφές ότι η μόνη σωστή και η πρέπουσα ονομασία
της Μειονότητας ειναι:
Μουσουλμανική Μειονότητα των Μη Ανταλλάξιμων Τούρκων της
Δυτικής Θράκης.
Προφανώς η τροπολογία των Συριζανελ , για προσφυγή εντός 6 μηνών, στα ελληνικά δικαστήρια , όσων συλλόγων έχουν δικαιωθεί στο ΕΔΑΔ, με σκοπό την εγγραφή ήταν υποκριτική κει ψευδής. Αντί αυτού θα έπρεπε η τροπολογία με αναφέρεινοτι ότι όσοι σύλλογοι βρψοθν δι αιωθεί στο ΕΔΑΔ , εγγράφονται άμεσα , δίχως να ξανά ελεγχθούν δικαστικα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης η τροπολογία θα έπρεπε να αναφέρεται σε ελεύθερη έγκριση συλλόγων με τονεπίθετο τουρκικός και μακεδονικός, κατά εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ...!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης η τροπολογία θα έπρεπε να αναφέρεται σε ελεύθερη έγκριση συλλόγων με τονεπίθετο τουρκικός και μακεδονικός, κατά εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ...!!
ΑπάντησηΔιαγραφή